Ako je bilo tako jednostavno kao u bajkama, ne bismo danas govorili o tome, ali i drugi će uskoro.

 

U odvojenom prikupljanju otpada, Grad Parma (186.546 stanovnika) je jedan od najuspješnijih gradova u Italiji sa iznenađujuće visokim rezultatima (više od 75% odvojenog prikupljanja). Danas mnoge delegacije gradova i općina, pa čak i država u Parmi uče o ekonomici gospodarenja otpadom i načinima kako osnažiti priču Zero Waste pokreta, koji danas promiče modele kružnog gospodarstva. Trenutno se Zero Waste pokretu u Italiji priključilo 224 talijanskih općina (4,7 milijuna stanovnika) svih političkih skupina, a pokret su začeli vizionari poput Rossana Ercolinija, Paula Conneta, Enza Favoina i drugih.

Naravno, ne postoje savršeni sustavi i potrebno je vrijeme za postizanje izvrsnosti (vrijednost blizu 100% stvarnog recikliranja). Bez obzira na nacionalnu i regionalnu politiku, cilj neće biti lako doći u kratkom roku. Također, treba istaknuti da je u Parmi je aktiviran sustav prikupljanja otpada od vrata do vrata te je uvedeno i još nekoliko prilagodbi za rješavanje kritičnih pitanja u skladu s potrebama građana ( npr. Reciklažna dvorišta i edukacija).

Sustav odvoza otpada od vrata do vrata je uz naplatu prema količini jedini alat kojim se mogu postići visoki rezultati, naravno ako je želja lokalne samouprave očistiti otpad. Ova sustav povjerava razvrstavanje otpada građanima, koji su postali “stručnjaci za otpad”, odnosno od materijala koji se ranije bacao ili spaljivao, svaka vrsta otpada se odvaja prema svom specifičnom protoku. Jednostavan recept sa sobom nosi tri udarna rezultata: povećava stopu recikliranja, drastično smanjuje količinu ostatnog otpada, i značajno smanjenje cijenu građanima.

Povećanjem količina recikliranog materijala koji proizlazi iz sustava povećavaju se prihodi u općinskoj blagajni. Pri tome, prikupljeni materijali imaju veću vrijednost nego ranije, jer su čišći te su stoga više plaćeni od strane industrije.Smanjenje ostatnog otpada štedi puno novaca jer smanjuje troškove za odlagališta, spalionice i okoliš.

No postoje i pojedinci koji sustav ne poštuju. Ako građanin ne poštuje pravila sustava – tada i cijeli sustav pati. Napuštene vrećice ili otpad izbačen iz prozora automobila su geste nepoštivanja pojedinaca, a ne kritika sustavu. Grad Parma najavljuje značajne sankcije za takve prijestupnike, a određene akcije su u tom smjeru i pokrenute. Primjerice prije desetak dana je policija uhvatila 2 muške osobe u automobilu sakrivenih tablica kako izbacuju glomazni otpad na ulicu. Uz javno prozivanje, izrečena im je i usmena opomena uz kaznu od 300 EURA (http://www.comune.parma.it/notizie/news/SICUREZZA+E+QUALITÀ+URBANA/2016-08-06/La-PM-interviene-per-labbandono-di-rifiuti-1.aspx).

Naš partner, tvrtka ESPER SRL, je za Grad Parmu izradila 3 projekta; “plan gospodarenja otpadom” i “izrada tehničke dokumentacije za odabir koncesionara” u 2009.godini, “Naplata otpada prema količini” u 2011. godini“. Nadamo se kako će i naši hrvatski primjeri postizati slične rezultate – no za to treba i dobra politička volja da se takve promjene dogode.

izvorni članak: http://www.parmadaily.it/276945/sacchi-neri-a-pifferai-magici/

Go to Appearance - Infomation Author to create a infomation