Dnevni osvrt

“Istraživanja su pokazala da se uspješno odvojeno prikupljanje i recikliranje može postići isključivo primjenom više međusobno povezanih mjera, kao što su znatna ulaganja u infrastrukturu, edukacija, represivne i stimulativne mjere. I to sve mora se raditi u kontinuitetu dugi niz godina. Inače rezultata nema”

Druga su pak istraživanja pokazala da je potrebno manje od godinu dana da se sustav iz nule podigne na zavidnu razinu… Infrastruktura, edukacija i represivno stimulativne mjere se planiraju i počinju provoditi i unutar jedne godine ako postoji dobra politička volja za pozitivnom promjenom. ali možda je ipak lakše ovom metodom:

“Osim toga iz prerade komunalnog otpada možemo dobiti vrijedan energent po cijenama prihvatljivijim od onih koja plaćamo za uvozna fosilna goriva, a time istovremeno jačamo domaću industriju. Prema relevantnim podacima iz jedne tone miješanog komunalnog otpada može se izdvojiti oko 50 kilograma korisnog otpada, poput metala i PET-a, te proizvesti oko 550 kilograma goriva iz otpada.”

zašto bi se RH gospodarenje otpadom temeljilo na recikliranju kad može na oporabi? može, do onog trenutka kad krenemo plaćati penale, a najnoviji razgovori stručnjaka koji su stvarno zabrinuti za budućnost RH pokazuju da ni sa svih 13 MBO centara nećemo dostići EU ciljeve po pitanju direktive od odlagalištima otpada (udio biorazgradivog otpada na odlagalištima – koji je veći od 50% čak i u onome što se obradi u MBO)… a one ciljeve iz Okvirne direktive o otpadu planiramo riješiti administrativnim putem i statističkim metodama (ali ni to nam neće pomoći)
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/375472/Neki-na-otpadu-zaraduju-a-Hrvatska-ce-placati-penale.html

Go to Appearance - Infomation Author to create a infomation